vrijdag 27 februari 2009

Postzegels jubileum

Speciaal voor ons 140 jarig bestaan heeft Adri Mol postzegels laten ontwerpen. Liefhebbers kunnen bij Adri bestellen

dinsdag 17 februari 2009

Kegelen

Op 9 mei zal onze jaarlijkse kegeldag zijn

woensdag 11 februari 2009

Klaverjascompetitie - bezoek Garage Hoeke

De jaarlijkse klaverjascompetie eind 2008 is gehouden op drie avonden.
De eerste avond waren we te gast in de auto-showroom van Jan Hoeke. Jan gaf vooraf een zeer interessante rondleiding in zijn Peugeot garage.

De einduitslag met de nodige mooie prijzen is voor de eerste drie als volgt:
1. Jaap Damen
2. Joop Wolter
3. Cees Kunz

Lezing over de “Bestuurlijke Organisatie van de Rooms Katholieke Kerk”

Remy Looijaard hield een zeer boeiende lezing over de bestuurlijke organisatie van de Rooms Katholieke Kerk (RK). Het blijkt dat binnen de Rooms Katholieke Kerk rangen en standen te zijn van Subdiaken tot het hoofd van de RK kerk, de Paus. Zoals bekend wordt het hoofd van de Rooms Katholieke Kerk, de paus, gekozen uit de aanwezige kardinalen. De Paus is tevens pastoor van de Sint Pieter, bisschop van Rome en paus van de wereld. Sinds Petrus zijn er 264 pausen geweest. De paus zetelt in het Vaticaan die sinds 1929 krachtens het Lateraanse Pact een onafhankelijke staat is met de naam “Vaticaanstad”. De paus beschikt over een “leger” van ongeveer 300 man Zwitserse Garde. Een bezoek aan het Vaticaanstad is aan te bevelen vanwege zijn wereldberoemde musea.
Uit de doeken werd gedaan wat het verschil is tussen “Zalig” verklaring en “Heilig” verklaring. Een “zalig” verklaring geschiedt na een leven van opoffering en een voorbeeld voor de mensheid te zijn geweest.Een “heilig” verklaring geschiedt altijd na een zalig verklaring na jaren en jaren van onderzoek en er moeten bewijzen zijn dat er een aantal wonderen zijn gebeurd. In Nederland is o.a. “Peerke Donders” zalig verklaard en we kennen diverse heilig verklaringen o.a. “De Martelaren van Goringhem” en “Lidwina van Schiedam”.

Het kurkspel (op het biljart met dobbelstenen)

Iedere speler speelt met dezelfde bal. Op het middenacquit wordt de kurk geplaatst met drie dobbelstenen er bovenop. De rode bal moet eerst worden geraakt, altijd. Indien rood wordt gemist dan gaan de eventueel behaalde punten naar de tegenpartij(en). Nadat men de rode bal heeft geraakt heeft men de keuze om of de andere witte bal te raken of de kurk omver te spelen. Indien dit lukt mag men door blijven spelen. Wordt echter de kurk om geworpen door een andere bal dan de speelbal, dan zijn de behaalde punten voor de tegenpartij (en). Als de speler alleen de rode bal raakt en verder niets, dan is de beurt voorbij de punten kunnen dan bij worden geschreven. De omgevallen kurk wordt indien mogelijk weer rechtop gezet op de plaats waar die is omgevallen, lukt dit niet omdat bijvoorbeeld de kurk onder de band ligt of zelfs van het biljart af is, dan plaatst men de kurk weer op het middenacquit.

De puntentelling:
Als de rode en de witte bal zijn geraakt dan telt dit voor 2 punten. Wanneer de kurk wordt omgeworpen dan tellen de punten van de dobbelstenen, waarbij geldt dat de 1 telt voor 10 punten en de rest behoudt zijn eigen waarde. Degene die als eerst 100 punten heeft gehaald, is winnaar. Deze regel is natuurlijk ook zo om te buigen dat men door speelt tot dat er een verliezer is. Een speler die 100 punten heeft volgemaakt moet de rode bal nog één keer raken, als dit niet lukt of er worden meer punten gehaald dan gaan alle punten van die beurt naar de tegenstander(s). Komt een speler boven de 100 punten door verkregen strafpunten dan hoeft hij niet meer de rode bal te raken.

De strafmaatregelen:
Als een speler niets raakt, gaan 2 punten naar de tegenpartij(en). Wordt de kurk met de rode of de witte bal omver geworpen, dan gaan alle punten van die beurt (inclusief de laatste stoot) naar de tegenpartij(en). Wordt door de speler de kurk omver geworpen voordat rood is geraakt, dan gaan weer de punten naar tegenpartij(en). Raakt de speelbal eerst de witte bal voordat rood is geraakt dan gaan 2 punten naar de anderen. Worden de dobbelstenen of kurk van het speelvlak af gestoten, dan gaan de punten van de beurt naar de tegenpartij(en).

Agenda 2009

Elke dinsdag bijeenkomst in Tout le Monde

9 mei: Kegelen
8 september: (openbaar) Thema-avond (jubileumboek wordt aangeboden aan burgemeester)
15 september: 140-jarig Jubileumfeest
20 oktober: Mosselavond
1, 8, 15 december: Klaverjascompetitie, verloting

Sociëteit Eensgezindheid Pijnacker