woensdag 29 september 2010

Kolven

Albert Verweij heeft gis-teren in Tout le Monde een inleiding gehouden over de activi-teiten van de herensociëteit in de beginjaren van zijn bestaan. Hierbij lag het het accent op het Kolfspelen en de mogelijkheid dat er onder de vloer van de zaal in Van Ouds ’t Raadhuis nog restanten van een kolfbaan kunnen worden aangetroffen.
In de eerste helft van de 19e eeuw wordt in de notariële akten vermeld dat er een overdekte kolfbaan is in het etablissement "het Wapen van Holland" te Pijnacker (het huidige café-restaurant Van Ouds 't Raadhuis). Vanaf 1869 is het tot 2005 vrijwel onafgebroken de lokaliteit geweest voor de wekelijkse gezellige bijeenkomsten van sociëteit Eensgezindheid. De vraag doet zich dan onmiddellijk voor of het mogelijk is dat de leden van de sociëteit behalve met het biljarten ook hebben gekolfd in voornoemd etablissement. Deze vraag is bevestigend beantwoord door Albert.
Hij heeft verder de voornaamste aspecten van de geschiedenis van de sport kolven vanaf de 14e eeuw verteld. De sport was tot in de 19e eeuw zeer populair, te vergelijken met het huidige voetbal. Wat houdt het kolfspel in, wat is kolven, hoe en waar wordt het gespeeld. Voor wie is de sport geschikt en waar bevinden zich nog kolfbanen. De geschiedenis en de voornaamste spelelementen van de kolfsport kwamen aan bod.
Na de presentatie van Albert heeft Harry Junggeburt nog het nodige verteld over spelen en sporten die vroeger en nu populair waren en waarbij het kolfspel centraal staat.