maandag 28 december 2009
Wateroverlast garage Hoeke
Door sneeuwdooi, op het dak van de werkplaats, ontstond een scheur en liep een grote hoeveelheid water naar binnen. De brandweer greep samen met de eigenaar, na de ontdekking, meteen in en probeerde een nog grotere ravage te voorkomen. Naar verluidt is vanmorgen wederom een flinke waterpartij aangetroffen in het pand.
donderdag 17 december 2009
Klaverjassen
Na acht rondes werd de balans opgemaakt en bleek dat de familie Hoeke glansrijk gewonnen had. Wil en Hans Hoeke werden 1 en 2. Nogmaals gefeliciteerd.
De poedelprijs werd dit jaar gewonnen door Gerard Pijnacker. Na een verloting die was georganiseerd door Roy Lou en Adri Mol en uitreiking van een fles wijn met jubileumlogo ging iedereen tevreden naar huis.
Nogmaals wil ik vanaf deze plaats, mede namens het bestuur, iedereen een gelukkig en vooral gezond 2010 toewensen.
zaterdag 5 december 2009
dinsdag 17 november 2009
vrijdag 11 september 2009
Boek over Pijnackerse Sociëteit - Telstar Online
Artikel geplaatst op Telstar Online
woensdag 9 september 2009
woensdag 10 juni 2009
Haringparty groot succes
Door spontane bijdragen en grote belangstelling kan 300 euro afgedragen worden aan de stichting Onvoki.
zondag 7 juni 2009
Belvédère Hoofdsponsor Haringparty
zaterdag 6 juni 2009
Haringparty Pijnacker-Nootdorp 9 juni 2009
maandag 1 juni 2009
Pinkster Libre Tournooi
Hierbij willen wij u van harte uitnodigen voor de FINALE-avondvan het PINKSTER LIBRE TOERNOOI 2009, dat zal plaatsvinden op DONDERDAG 4 juni 2009 in het Snookercentrumaan de Oostlaan te Pijnacker. Aanvang van de FINALE-avond: 20.00 uur
De FINALISTEN zijn de heren:
A. Verweij - Societeit Eensgezindheid
T. van Veldhuizen - ADO (Nootdorp)
B. Hek - Oliveo
Een te spelen partij moet nog een finalist opleveren. Deze partij wordt gespeeld: dinsdag 2 juni a.s. K. van Dijk (Pijnacker '59) - C. van Etten (BV 't Centrum)
Wij verzoeken u bovenstaande datum door te gevenaan uw leden, de deelnemers aan het toernooi en aanbelangstellenden, want uw aanwezigheid wordt zeer opprijs gesteld.
Met sportieve groet, namens de wedstrijdleiding,
A. Hoogenboezem
A. vd Burg
zaterdag 30 mei 2009
Haringparty Pijnacker-Nootdorp 9 juni 2009
Achtergrond
De Haringparty is een initiatief van Sociëteit Eensgezindheid, die dit jaar haar 140 jarig jubileum viert. Deze haringparty heeft in potentie het doel om tot één van de grootste netwerk bijeenkomsten van de regio uit te groeien. Een gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een haring en een glaasje (koren)wijn.
Voor de niet-haring-liefhebbers wordt gezorgd voor een alternatief.
Tevens zal dit jaar het bestuur het batig saldo doneren aan de stichting Onvoki, een initiatief van onze plaatsgenoot dokter ‘t Hart
Kosten: € 10,00 per persoon (exclusief drank)
maandag 25 mei 2009
Sociëteit
Sociëteit heeft in Nederland drie betekenissen:
- gezelligheidsvereniging
- het gebouw waar een gezelligheidsvereniging bij elkaar komt.
- naam voor een kerkelijk genootschap/organisatie
Sociëteit wordt ook wel soos genoemd.
Sociëteiten vindt men in Nederland en op veel plaatsen. Meestal zijn ze uitsluitend voor mannen bestemd, die in de regel vrij hoog zijn opgeleid, leidinggevende posities bekleden in de publieke of private sector, of die zelfstandige beroepen uitoefenen. Zij zijn vaak ondernemend, dit in brede betekenis te verstaan. Dit brengt met zich mee dat het fenomeen sociëteit - dat zich sinds de 1990er jaren (na diepe inzinking vanaf de 1960er jaren) in een toenemende belangstelling mag verheugen (derde fase) - wel getypeerd wordt met elitair. Hiervan was zonder meer sprake in de zogeheten tweede fase van het sociëteitswezen (midden-19de eeuw) en in de periode van ruim honderd jaar daarna, waarin vrijwel uitsluitend notabelen er de dienst uit maakten.
Politieke oorsprong
De oorsprong van het fenomeen sociëteit (eerste fase) is, althans wat Nederland betreft, een politieke: tijdens de Franse bezetting (eind-18de-begin 19de eeuw) werden op verschillende plekken in het land verenigingen van burgers, zogenaamde sociëteiten opgericht. In de meeste gevallen uitsluitend voor mannen - nog steeds is dit het geval, terwijl inmiddels ook exclusieve vrouwensociëiten en gemengde sociëteiten bestaan - waar onder de mom van het houden van zuiver literaire activiteiten, met toestemmning van de Franse bezetter en zonder de druk van Franse veiligheidscommissarissen (die aanvankelijk geen woord Nederlands spraken, laat staan verstonden) bijeen kon worden gekomen. Enerzijds voor de gezelligheid en om even 'vrije lucht in te ademen', anderzijds ook om plannen te smeden om onder de Franse knevelmaatregelen (vooral wat betreft de internationale handel) uit te komen. De beroemde Haagse sociëteit De Witte, nog steeds aan Het Plein gevestigd en zeer florerend - werd in deze tijd gesticht.
Na het einde van de Franse bezetting (1811) en vanaf de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden (1813) 'verdampten' veel van deze uit noodzaak geboren sociëteiten. Pas rond het midden van de 19de eeuw, toen een 'Tweede Gouden Eeuw' in Nederland begon door te breken, werden opnieuw sociëteiten opgericht en kwamen deze al gauw tot grote groei en bloei (tweede fase).
Studenten
Het woord sociëteit wordt in het alledaagse spraakgebruik vooral geassocieerd met een (vaak historisch, eigen) gebouw van zo'n gezelligheidsvereniging van mannen, vrouwen c.q. van allebei, dan met de eigenaar ervan: de gezelligheidsvereniging in kwestie zelf. Dit is vooral in universiteitssteden het geval waar het woord sociëteit allereerst met studenten en studentenverenigingen wordt verbonden.
De eerste studentencorpora in de 19e eeuw hebben de aanduiding sociëteit overgenomen om daarmee aan te geven dat de leden notabelen-in-wording waren. De naamgeving 'sociëteit' drong hierna langzaam door tot diep in de studentenwereld.
Religieuze sociëteiten
De Sociëteit van Jezus is vernederlandsing van de Latijnse naam van de Rooms-Katholieke orde van de Jezuïeten: Societas Jesu, opgericht in 1534.
Sinds 1811 hebben de Doopsgezinde Gemeenten in Nederland zich verenigd in de Algemene Doopsgezinde Sociëteit: een andere godsdienstige invulling van het woord sociëteit.
Naamsbetekenis
Oorspronkelijk stamt het woord "sociëteit" af van het Latijnse woord "societas", wat zoiets betekent als "gemeenschap" of "gezelschap". Dit woord is afgeleid van "socius", wat zoiets betekent als "metgezel". Het woord sociëteit slaat dus op een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben. Terwijl de Nederlandse variant een elitaire bijklank had, wordt het Engelse "society" veel breder gebruikt. In Engeland heeft het de betekenis van "samenleving" of "maatschappij".
Enkele klassieke sociëteiten
De Witte in Den Haag (eerst voor mannen, sinds 1990er jaren een gemengde sociëteit; bestaat sinds 1802)
Arti et Amicitiae in Amsterdam (kunstenaarssociëteit; sinds 1839)
De Vereeniging in Utrecht (sociëteit voor 'Heeren'; sinds 1869)
Koninklijke Roei- en Zeil Vereniging De Maas in Rotterdam; sinds 1851
Aan is Winst in Venhuizen (kolfsociëteit; sinds 1874)
maandag 11 mei 2009
Naambordje
maandag 20 april 2009
Pijnackers Libre tournooi 2009
Dit jaar verdedigen Carlo Kentie en Albert Verweij onze clubkleuren. Op 1 mei moeten zij weer aantreden:
19.30 uur A. Verweij 25 - G. van Koppen 27
20.45 uur J. vd Houten 72 - F. Haket/C. Kentie
vrijdag 17 april 2009
Kegelbiljartontmoeting Biljartvereniging Van Ouds 't Raadhuis
Na een sportieve strijd tussen 10 leden van de societeit en 12 van de bilartvereniging kwamen als 'winnaars' naar voren Kees Kunz (Societeit) die in de eerste ronde de laagste score had en Theo Buijs (Van Ouds) die deze score overtrof in de tweede ronde. Beiden werden gefeliciteerd door onze gastvrouw Patricia en getrakteerd op een fles wijn.
Na een rondje van beide voorzitters/penningmeesters en een potje klaverjassen/nababelen ging iedereen tevreden naar huis. Volgend jaar kunnen de 'winnaars' zich revancheren.
zondag 5 april 2009
AD Haagse Courant
Hij kan het nog steeds wel eens laat maken, als de sfeer er goed in zit en de borrels goed smaken. Gisteren nog, aan de vooravond van het interview, was Albert Verweij (77) tot in de kleine uurtjes te vinden in partycentrum Tout le Monde. Daar komt de Pijnackerse herensociëteit Eensgezindheid iedere dinsdag samen.
De club bestaat 140 jaar en voor die gelegenheid is Verweij in de archieven gedoken, niet meer dan twee verhuisdozen vol. Resultaat: een boek.Een avondje Eensgezindheid begint doorgaans met gesprek aan de koffietafel. Daarna scharen de twintig heren zich om het biljart waar iedereen de kans krijgt tegen een balletje te stoten. Ter afsluiting wordt er gekaart, gepraat en geborreld.
„Ik weet uit verhalen dat het nooit anders is geweest,’’ vertelt oud-voorzitter Verweij die sinds 1987 lid is van de sociëteit. „Ik kwam vanuit Deventer hier wonen. Als vreemde zoek je contact. Ik hou van biljarten en ik kende een lid van de soos. Zo is het balletje gaan rollen.
’’Zo soepel als zijn eigen introductie ging het in het oprichtingsjaar 1869 waarschijnlijk niet. „Toen had je een ballotagecommissie die uitzocht of je wel van stand was. De leden werden meer gezocht onder de notabelen, zoals de huisarts en de hereboer. Nu kan elke man in principe lid worden als hij in de club past. Het accent is verschoven naar: Ben je een gezellig man? Klikt het goed? Hou je normen en waarden hoog; zijn er geen klachten over je?’’Die benadering van nieuwe leden lijkt goed te passen in de oorspronkelijke doelstelling van de herensoos om meer eenheid onder de bevolking te creëren.
„Ik vermoed dat het een aantal mensen tegen is gaan staan dat katholieken en protestanten zo gescheiden leefden. In de sociëteit zaten beide geloven gezellig bij elkaar aan tafel. Daar past het begrip ‘eensgezindheid’ bij.
’’Verweij heeft lang niet alle informatie voor zijn boek uit de annalen van de vereniging kunnen halen. Voor de hiaten heeft hij gebruik gemaakt van het gemeentearchief. „In 1874 kwamen de eerste straatlantaarns in het dorp. Dat betekent dat de leden voor die tijd in het donker naar huis moesten.’’ Uit het oprichtingsjaar is niets bewaard gebleven. Wel heeft de Pijnackernaar de reglementen en een kasboek uit 1880 teruggevonden waar hij uit kan putten voor leuke weetjes. Zo kregen leden in de beginjaren een boete als ze wegbleven op sociëteitsavonden die toen nog alleen in het winterseizoen plaatshadden. „Pijnacker had vooral een agrarische bevolking. Je was hier lid van september tot april; in de zomer had je het te druk op het land.’’ Ook vormde het biljart altijd een belangrijk bindmiddel binnen de club. „In het begin van de twintigste eeuw had men markeur Van der Salm, een biljartscheidsrechter. Die was geen lid; hij werd betaald.’’Tegenwoordig moeten de heren het zonder scheidsrechter stellen.
Ook hun ‘huiskamer’ Van Ouds ’t Raadhuis, het bekende restaurant aan de Oostlaan, zijn ze kwijt. „Daar heeft de soos altijd gezeten. Er stonden nooit veel meer dan 25 leden op de contributielijst en daarmee is het vol aan tafel.’’ Vroeger scheidde een gordijn volgens de overlevering de herentafel van de bar. „Dat gordijn moest dicht. De heren presenteerden zich als dé club die eisen kon stellen. Dat is niet meer.’’Nadat Ben van der Gaag, eigenaar van Van Ouds ’t Raadhuis en actief lid van de soos, was overleden, voelden de overige leden zich steeds minder thuis in hun stamkroeg. Na een faillissement van Van der Gaag junior had een nieuwe eigenaar weinig op met biljarten. „Sinds 2005 zitten we nu in Tout le Monde waar we met open armen zijn ontvangen.’’ De beslotenheid van een huiskamer is er niet meer, aangezien Eensgezindheid de ruimte met een biljartvereniging deelt, maar het is er goed biljarten.
Hoezeer de vereniging ook met zijn tijd is meegegaan, het lidmaatschap blijft uitsluitend toegankelijk voor heren. „Onze vrouwen zouden er niet eens altijd bij willen zijn. Maar voor uitstapjes, het jaardiner en de jaarlijkse mosselavond worden ze wel degelijk uitgenodigd.’’ Door de vergrijzing van de leden zou Eensgezindheid wel jongere, mannelijke aanwas aan zich willen binden. „Veertig- em vijftigjarigen ontmoeten we graag bij onze club.’’
vrijdag 27 februari 2009
Postzegels jubileum
dinsdag 17 februari 2009
woensdag 11 februari 2009
Klaverjascompetitie - bezoek Garage Hoeke
De eerste avond waren we te gast in de auto-showroom van Jan Hoeke. Jan gaf vooraf een zeer interessante rondleiding in zijn Peugeot garage.
De einduitslag met de nodige mooie prijzen is voor de eerste drie als volgt:
1. Jaap Damen
2. Joop Wolter
3. Cees Kunz
Lezing over de “Bestuurlijke Organisatie van de Rooms Katholieke Kerk”
Uit de doeken werd gedaan wat het verschil is tussen “Zalig” verklaring en “Heilig” verklaring. Een “zalig” verklaring geschiedt na een leven van opoffering en een voorbeeld voor de mensheid te zijn geweest.Een “heilig” verklaring geschiedt altijd na een zalig verklaring na jaren en jaren van onderzoek en er moeten bewijzen zijn dat er een aantal wonderen zijn gebeurd. In Nederland is o.a. “Peerke Donders” zalig verklaard en we kennen diverse heilig verklaringen o.a. “De Martelaren van Goringhem” en “Lidwina van Schiedam”.
Het kurkspel (op het biljart met dobbelstenen)
De puntentelling:
Als de rode en de witte bal zijn geraakt dan telt dit voor 2 punten. Wanneer de kurk wordt omgeworpen dan tellen de punten van de dobbelstenen, waarbij geldt dat de 1 telt voor 10 punten en de rest behoudt zijn eigen waarde. Degene die als eerst 100 punten heeft gehaald, is winnaar. Deze regel is natuurlijk ook zo om te buigen dat men door speelt tot dat er een verliezer is. Een speler die 100 punten heeft volgemaakt moet de rode bal nog één keer raken, als dit niet lukt of er worden meer punten gehaald dan gaan alle punten van die beurt naar de tegenstander(s). Komt een speler boven de 100 punten door verkregen strafpunten dan hoeft hij niet meer de rode bal te raken.
De strafmaatregelen:
Als een speler niets raakt, gaan 2 punten naar de tegenpartij(en). Wordt de kurk met de rode of de witte bal omver geworpen, dan gaan alle punten van die beurt (inclusief de laatste stoot) naar de tegenpartij(en). Wordt door de speler de kurk omver geworpen voordat rood is geraakt, dan gaan weer de punten naar tegenpartij(en). Raakt de speelbal eerst de witte bal voordat rood is geraakt dan gaan 2 punten naar de anderen. Worden de dobbelstenen of kurk van het speelvlak af gestoten, dan gaan de punten van de beurt naar de tegenpartij(en).
Agenda 2009
9 mei: Kegelen
8 september: (openbaar) Thema-avond (jubileumboek wordt aangeboden aan burgemeester)
15 september: 140-jarig Jubileumfeest
20 oktober: Mosselavond
1, 8, 15 december: Klaverjascompetitie, verloting